wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » KSIĄŻKI I PŁYTY » Książki » Kuchnia dawnych Słowian
Kuchnia dawnych Słowian

Kuchnia dawnych Słowian

Koszt wysyłki:od 12,99 zł Dostępne formy wysyłki dla oglądanego produktu:InPost Paczkomaty24 - 12,99 zł
Kurier InPost - 14,99 zł
Odbiór osobisty/ Domówienie do istniejącego zamówienia. - 0,00 zł

Stan magazynowy:

Cena: 42,00 zł

Ilość: szt.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

Kupując ten produkt otrzymasz od nas 84 punktów które będziesz mógł wykorzystać na zakupy w naszym sklepie. Dotyczy to tylko Klientów zarejestrowanych w naszym sklepie.

  • Opis produktu
  • Recenzje produktu (0)

RAFAŁ MERSKI "KUCHNIA DAWNYCH SŁOWIAN"

Książka "Kuchnia dawnych Słowian" opisuje zagadnienia związane z kulturą kulinarną okresu wczesnego średniowiecza. Tereny od Połabia aż po Ruś Kijowską dostarczają cennych informacji i wskazówek o tym czym żywili się i co pili dawni Słowianie. Książka składa się z dwóch zasadniczych części, źródeł pisanych oraz materiałów archeologicznych. Oba rodzaje źródeł historycznych przynoszą fascynujące informacje a także pozwalają zweryfikować jedne przy pomocy drugich. Wśród materiałów archeobotanicznych zidentyfikowano setki gatunków roślin, szczątki ichtiologiczne pozwoliły wyodrębnić dziesiątki gatunków ryb, a materiał kostny pozwolił zidentyfikować dziesiątki gatunków ptaków oraz zwierząt dziko żyjących i hodowlanych. Przykłady narzędzi pozwalających pozyskiwać pożywienie, naczyń do jego przechowywania lub przygotowywania i cały krajobraz kulturowy. Materiały źródłowe pochodzące z kronik Niemieckich, Duńskich, Czeskich, Polskich, Ruskich, Arabskich i in. pozwalają zobaczyć jak funkcjonowali, czym żywili się, co hodowali i uprawiali mieszkańcy słowiańskich grodów i osad. Te dwa rodzaje źródeł składają się na niezwykły obraz tamtego życia. Książka w twardej oprawie, grubość grzbietu 3,5 cm, ilość stron 325


SPIS TREŚCI

Część 1

Wstęp
Uprawa roli
Ogrodnictwo i sadownictwo
Hodowla zwierząr
Od kłosa do chleba
Przechowywanie produktów spozywczych
Co pili?
Łowienie ryb
Polowanie na zwierzynę łowną
Ser biały
Toczenie oleju
Wędzenie
Gotowanie
Sól
Kwaśna polewka ze Żwijowsk
Źródła pisane

Część 2
Znaleziska archeologiczne


Wstęp
Osada w Brzeziu
Badania archeobotaniczne z terenu Krakowa
Chodlik
Opole
Ostrów Tumski we Wrocławiu
Grodzisko w Chobieni
Grodzisko w Nowińcu
Osada w Zawadzie
Grodzisko Brudnowskie
Zambrzyce Stare
Szeligi pod Płockiem
Giecz
Gniezno
Poznań
Santok
Grodzisko Kałdus
Grodzisko w Kłodnicy
Gród Spandau
Rajki
Radacz
Szczecin
Wolin
Gród Scharstorf

Bibliografia

WYDANIE:
Miejsce wydania: Wrocław
Rok wydania: 2020
Język: polski
Format: A5
Liczba stron: 324
Oprawa: twarda
ISBN: 978-83-64886-08-9
Ilustracje: tak
Wydawca: Rafał Merski

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Napisz recenzję do tego produktu, a otrzymasz od nas 100 punktów które będziesz mógł wykorzystać na zakupy w naszym sklepie. Dotyczy to tylko Klientów zalogowanych i zarejestrowanych w naszym sklepie.